Ubuntu, Linux Mint Tippek

Hasznos rövid tippek, kezdőknek. Mindenkinek, aki Linuxozik.


Bemutatkozás


Az utóbbi időszakban többféle Linux-disztribúciót kipróbáltam, de mindegyikben találtam valami olyan dolgot, ami miatt hosszas próbálgatás után sem nyerte el a tetszésem, mert nem úgy működött, mint ahogyan szeretettem volna. Az emberek többsége, ilyenkor feladja, aztán újra telepíti a Windowst.

Nem egyszerű feladat a Windowsról Linuxra történő átállás, de nem lehetetlen. Ehhez viszont rákellett jönni a titok kulcsára, hogy miért érdemes Linuxot használni.


Elsőként az Ubuntu disztribúció 10.04-es verziójával kezdtem, amit még Windows alá telepítettem. Majd ezek után kipróbáltam más disztribúciókat: az UHU Linuxot, a SUSE-t és a Debiant. Mivel semelyik rendszer se nyerte el a tetszésemet, legalábbis nem megfelelően működtek a gépemen, így visszatértem az Ubuntu mellé. Az Ubuntu amúgyis szimpatikus volt. Sajnos az Ubuntu ebben az időben már az új Unity felülettel rendelkezett, ami nekem nem volt barátságos, de hamar találtam rá megodást.

Kezdem megszokni a linuxot. Az Ubuntu 12.10 GnomeClassicot használtam filmezésre, zenehallgatásra, böngészésre és munkára egyaránt. 2015-ben rendszeremet újratelepítettem, az Ubuntu 14.04  LTS verziójára. Majd 2015 decemberében ajánlották a Linux Mint 17.3 Rosa (Cinnamon) verzóját, azóta az utóbbit használom napi rendszerességgel. Nem volt könnyű idáig eljutni, de megérte!

Ezen az oldalon olyan rövid Linuxos tippeket szeretnék megosztani veletek, melyek után ti is rájöttök, hogy nem annyira nehéz a Linux. Attól, hogy sokat kell a Terminálhoz nyúlni, előbb-utóbb megszokja az ember! Főleg ha egyszerűbb beírni egy parancsot, mint öt különböző helyre kattintani.